Suomen ekotehokkain kerrostalo nousee Mikkeliin

Rakennusliike Olan uudesta kerrostalosta tulee Suomen ekologisin, koska kaikki rakenteet tehdään Suutarinen yhtiöiden kehittämällä ekotehokkaalla betonilla.

Suutarinen yhtiöt jatkaa ilmastotalkoiden edelläkävijänä. Mikkeliläisen rakennusliike Ola Oy:n uusi kerrostalo rakennetaan Mikkeliin Suutarisen ekotehokkaalla betonilla.
Reilun vuoden päästä valmistuva rakennus on Suomen ensimmäinen kokonainen kerrostalo, jonka betoniratkaisut puolittavat rakentamisen hiilidioksipäästöt.
– Hiilijalanjälki vaikuttaa ihmisten ostopäätöksiin. Haluamme olla etulinjassa ja tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa asumisratkaisujen kautta ihmisten omiin päästökertymiin, sanoo rakennusliike Olan yrittäjä, työpäällikkö Olli Heinikainen.

 

Suutarinen yhtiöt käytti ensimmäisenä koko maassa ekotehokasta, Finnsementin vähäpäästöiseen Kolmossementtiin ja teollisuusneuvos Timo Suutarisen kehittämään reseptiin perustuvaa betonia viime vuonna uuden varastonsa perustuksiin.
Uutuusbetonin ominaisuudet ovat osoittautuneet niin laadukkaiksi, että ekotehokasta reseptiä jatkokehitettiin myös elementteihin sopivaksi SBS-Betonin tehtaalla Mikkelissä.

Ekotehokkaiden betonielementtien ja valmisbetonin avulla Olan uuteen kerrostaloon tarvittavassa betonissa hiilidioksidin päästöt putoavat puoleen perinteiseen betoniin verrattuna.
– Suutarinen yhtiöt on vienyt rohkealla kehitystyöllään ekotehokkuuden betonielementtien tuotantoon asti ja nyt niillä nousee kerrostalo. Olen iloinen, että kotimaisessa betoniteollisuudessa on yritys, joka uskaltaa viedä ekotehokkuutta juhlapuheista käytäntöön saakka, Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakso sanoo.

Rakennusliike Ola Oy rakentaa tulevan vuoden aikana Mikkelin Likolammen rantaan kerrostalon, jossa on 26 asuntoa.

Suutarinen yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Timo Suutarinen ja työpäällikkö Olli Heinikainen ovat tehneet yhteistyötä lähes kahden vuosikymmenen ajan, joten ajatukset ekotehokkuudesta ja rohkeudesta tehdä uutta kohtaavat.
– Vain yksi voi olla ensimmäinen. Hienoa, että Olli lähti mukaan ilmastotalkoisiin ja saadaan yhdessä tehdä Suomen ensimmäinen todella ekotehokas kerrostalo, Suutarinen sanoo.
– Minulla on vahva luottamus siihen, että ekotehokkaan betonin rakennusominaisuudet ovat kunnossa. Suutarisen tuotteet eivät ole koskaan pettäneet, Heinikainen sanoo.

 

Kerrostalon valmisbetonit tehdään hiilidioksidin päästöiltään erittäin vähäpäästöisellä reseptillä, jolla ekotehokas, syksyllä lanseerattu Suutarisen uutuusbetoni on valmistettu.
Raaka-aineina ovat vähäpäästöinen Finnsementin Kolmossementti, tarkasti koostettu kiviaines, entistä pienempi veden määrä ja uudentyyppinen kiihdyttävä lisäaine, jonka hiilijalanjälki on myös vain noin neljäsosa tavanomaiseen kiihdyttimeen verrattuna.

Erityisesti suurten elementtien, joita esimerkiksi kerrostaloon tarvitaan noin 200 kappaletta, kehittäminen on vaatinut sekä betonin reseptien osaamista että tuotannolta edistyksellisiä ominaisuuksia. Myös kerrostalon väestönsuojan betonielementit valmistetaan ekotehokkaalla reseptillä.
SBS-betonin tehtaalla Mikkelin Tikkalassa on tehty lukuisia kokeiluja, jotta on löydetty oikeat ominaisuudet.

– Ekotehokkaan betonin tuotanto vaatii tehtaalta edistyksellisiä ominaisuuksia ja paljon reseptiikan osaamista. SBS-betoni voi, Timo Suutarisen ammattitaidolla, tarjota niitä molempia, ja se on meidän vahvuutemme, tehtaanjohtaja Janne Vilve sanoo.

 

 

Lisätiedot

Suutarinen Yhtiöt

Teollisuusneuvos, hallituksen puheenjohtaja
Timo Suutarinen
0400 653 701
timo.suutarinen@suutarinen.fi

 

SBS Betoni Oy

Tehtaanjohtaja
Janne Vilve

0405319935

 

Rakennusliike Ola Oy

Yrittäjä, työpäällikkö

Olli Heinikainen

0500 211 621
olli.heinikainen@ola.inet.fi

Finnsementti Oy
Myyntipäällikkö
Mikko Marjalaakso
0400 928 039
mikko.marjalaakso@finnsementti.fi

 

Kuva Tanja Rihu: Timo Suutarinen, Olli Heinikainen, Mikko Marjalaakso ja Janne Vilve SBS Betoni Oy:n tehtaalla Mikkelissä.